Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Verander je perspectief!

20131113 Martijn met predikant_Malawi

Martijn van den Boogaart – GZB: “In elke gemeente waar ik kom, zijn wel mensen die zich afvragen of een uitzending naar het buitenland hun roeping is.”

Dit najaar lanceert de GZB een wervingscampagne om openstaande vacatures voor uitzendingen naar het buitenland te vervullen. “Onze buitenlandse partners doen een dringend beroep op ons, dat kunnen we als kerk in Nederland niet naast ons neerleggen”, vertelt directeur Martijn van den Boogaart tijdens dit interview. Met deze campagne wil de GZB mensen uitdagen hun kijk op hun eigen leven en zending te heroverwegen. Verander je perspectief!

“Het invullen van vacatures bij de GZB lijkt steeds langer te duren. Eerst dachten we dat dat een effect was van de coronapandemie”. Bestaande trajecten kwamen tot stilstand en fysieke ontmoetingen waren niet mogelijk. Nu groeit de interesse weer en worden wervingsactiviteiten opnieuw bezocht, maar het is moeilijk om de achterstand in te halen. Ook in Nederland is de behoefte aan missionair werkers en predikanten groot. Martijn benadrukt “we zijn geen concurrenten, juist niet, maar we putten wel uit dezelfde groep mensen met een missionair verlangen.”

Ervaring gevraagd!

Voor de GZB blijft het uitzenden van mensen een cruciaal onderdeel van het samenwerken met kerken wereldwijd. “Op die manier kunnen we echt naast gemeenten staan in de zoektocht naar hoe we in elke context het Evangelie kunnen delen.” De vraag vanuit een partnerkerk gaat vaak om een specifieke vraag naar expertise. Bijvoorbeeld bij nieuwe initiatieven waarvoor de partner de benodigde kennis en ervaring mist. Zoals in de openstaande vacature voor een basisarts in Centraal-Azië. Daar is iemand nodig die het team van lokale en internationale artsen kan helpen bij zorg in afgelegen gebieden en het trainen van lokale medici.

“Vaak vragen nieuwe initiatieven langdurige inzet van mensen. Dat betekent dat we bij een heel aantal partners ook op zoek zijn naar opvolgers van zendingswerkers. In Peru zijn we de afgelopen jaren betrokken geraakt bij nieuwe initiatieven op het gebied van kerkplanting, leiderschap en diaconaat. Nu onze zendingswerker is teruggekeerd naar Nederland, zoeken we iemand die kan helpen bij de volgende fase van deze initiatieven.”

Verlangen om te dienen

“In elke gemeente waar ik kom, spreek ik mensen die zich weleens hebben afgevraagd of een uitzending naar het buitenland een roeping voor hen is. Mijn ervaring is dat het belangrijk is om dat verlangen niet voor jezelf te houden, maar daarover het gesprek te zoeken. Met elkaar, met familie en vrienden en met je plaatselijke gemeente. Met deze campagne willen we dat verlangen weer naar de voorgrond brengen: verander je perspectief, laat je uitdagen om het gesprek aan te gaan over een uitzending naar het buitenland om daar je gaven en talenten in te zetten.” De GZB wil benadrukken dat een gesprek niet altijd verbonden hoeft te zijn met een concrete vacature. Een laagdrempelig gesprek over roeping en verlangen kan van grote betekenis zijn voor mensen.

Verandering is spannend

Een nieuwe stap zetten en het beantwoorden van het verlangen in je hart kan spannend zijn. “Bekijk het eens van de andere kant,” bemoedigt Martijn, die zelf van 2008 tot 2016 zendingswerker was in Malawi. “Je komt op een plek waar je welkom bent en waar je echt iets bij kunt dragen.”

Wonen en werken in het buitenland vraagt veel van je. Het is een grote stap om familie en vrienden achter te laten en je leven op te bouwen op een onbekende plek. Maar je krijgt er ook veel voor terug, het is een voorrecht om elke dag samen te mogen werken met inspirerende mensen die hun leven ook met jou willen delen.

Martijn vertelt dat hij in zijn uitzending merkte dat het contact met familie en vrienden juist intensiever en diepgaander werd. De contactmomenten zijn er minder, maar wel betekenisvoller. Hij benadrukt ook dat de GZB zendingswerkers goed begeleidt. Er is een grondig voorbereidingstraject, coaching, begeleiding van de Nederlandse thuisgemeente en aandacht voor familie en vrienden die achterblijven.

Leren door te doen

In de vacatures die dit najaar openstaan, wordt gevraagd naar specifieke deskundigheid. Martijn legt uit dat deze expertise belangrijk is, maar kandidaten ook niet moet ontmoedigen om te solliciteren. “Nóg belangrijker is dat je bereid bent om te leren. Ook al heb je alle kwalificaties, je zult altijd nog moeten leren wat het betekent om die in te zetten in de specifieke context waarin je gaat werken”. Je moet bereid zijn om te leren omgaan met andere culturele waarden en normen, daarin te leren leven. Het is belangrijk dat je initiatief neemt en, samen met je plaatselijke collega’s, zoekt naar een goede manier van werken in die specifieke context. Een goede opleiding geeft een belangrijke basis, maar het échte werk leer je pas ter plaatse. “De meeste zendingswerkers ontdekken op hun werkplek dat ze minstens zoveel hebben geleerd als ze zelf hebben gebracht.”

Wereldwijde impact, juist ook in Nederland

Martijn benadrukt de waarde van een uitzending in het buitenland, juist ook voor de Nederlandse kerk. “We merken dat kerken open staan voor lessen uit andere landen. Het is prachtig dat je jouw ervaring kunt delen in je eigen gemeente. Dat begint met je eigen uitzending, maar gaat altijd door. De wereldwijde kerk geeft inspirerende verhalen en waardevolle lessen terug, aan jou en aan Nederland. Ik geloof dat dit levens verandert!”

Een veelgehoorde tegenwerping is dat er in Nederland toch ook mensen nodig zijn. “Dat klopt” zegt Martijn, “en het is een serieuze vraag aan iedereen die de zending in wil. Maar tegelijk is die spanning er altijd geweest. In de tijd van Paulus was in Jeruzalem en Antiochië nog genoeg werk te doen. Toch werd hij uitgezonden om de wereld in te trekken, terwijl anderen in Israël bleven. Dat is, denk ik, een blijvend patroon.”

De GZB hoopt dat mensen zich laten raken door deze campagne en hun perspectief op zending uitdagen. Zodat er opnieuw voldoende mensen uitgezonden worden om gehoor te geven aan de roep vanuit de wereldkerk. In de overtuiging en rust dat we het werk van God ook weer aan Hem mogen teruggeven.

Verhalen

henriette-nieuwenhuis
Indonesië
De kerk in Azië

Afscheidsmarathon

Depositphotos_333756504_XL
Centraal-Azië
De kerk in Azië

Als geloven gevaarlijk is

Sfeerfoto verhaal Willem Jan
Egypte
De kerk in het Midden-Oosten

De herdersstaf: kruk of kruis

Headerafbeelding begraafplaats Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Verlichting en hoop op de begraafplaats in Frankrijk

Gezinsfoto-fam-vrij-kl
Albanië
De kerk in Europa

Het zendingsavontuur van Johan en Willeke

headerafbeelding verhaal syrië waarheidsvriend
Syrië
De kerk in het Midden-Oosten

Kerken in Syrië vragen om gebed

Headerafbeelding verhaal Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Kost het je wat?

20241118 - Zending in de zomer (2)
Tsjechië
De kerk in Europa

Zending in de zomer

Verhaal-jezus-liefde
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Jezus liefde