Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

De kerk in Europa

Jongeren uit Europa en Midden-Oosten ervaren eenheid in Christus

ACO-jongerenconferentie in Straatsburg
“Wij voelen ons als een hamster in een looprad die geen kant op kan.” Jongeren uit het Midden-Oosten vertellen tijdens een jongerenconferentie in Straatsburg hoe zij lijden onder het gebrek aan vrijheid in hun land.

Vorige week reisden 24 jongeren uit Nederland, Frankrijk, Zwitserland en het Midden-Oosten naar Straatsburg om samen hun geloof te delen. Ze zijn daar op uitnodiging van de Action Chrétienne en Orient (ACO), een gemeenschap van protestantse kerken uit het Midden-Oosten en Europa waarin ook de GZB participeert.

Deze conferentie wordt georganiseerd vanwege het 100-jarig bestaan van de ACO. Door de spanningen in het Midden-Oosten was het tot het laatste moment spannend of de conferentie kon doorgaan. Maar wat is het de moeite waard! Gersom, Hidde, Lotte en Esther (jeugdwerkadviseur bij de GZB) zijn onder de indruk van alle verhalen die zij horen. “Een paar jongeren vertelden ons hoe ze hebben meegedaan aan een demonstratie tegen het regime waarbij een groep demonstranten werd vermoord.”

"Een jongere vertelde hoe hun huis verwoest werd door de aardbeving in Syrië. Twee maanden hebben ze in hun auto geslapen. Dan komt onze huizencrisis ineens in een ander licht te staan."

Christenen zijn een minderheid

Elk land verzorgt een ochtend over een bepaald thema, ook de Nederlandse groep: “Wij mochten aftrappen met 'How to witness the gospel as a minority?' Dat is boeiend vanuit onze seculiere context, maar zeker ook vanuit de andere landen. Want hoe doe je dat in een land waar de ander de doodstraf kan krijgen wanneer hij of zij christen wordt? Een deelnemer uit Syrië vertelde hoe hij op school wordt uitgescholden en gediscrimineerd wanneer hij door een kruisje laat zien dat hij christen is.”

Naast alle inhoudelijke programma’s is er ook volop ruimte voor ontspanning. De groep geniet van gezellige maaltijden en gesprekken, de mooie stad Straatsburg en vrolijke culturele avonden. Maar het is vooral verrijkend om samen Bijbelstudie te doen, te zingen en te bidden! En om samen de eenheid in Christus te ervaren!

Opgroeien tijdens de oorlog

De Armeense groep uit Libanon en Syrië behandelen het thema crisis en migratie. Na alle verhalen die worden gedeeld, vindt de groep uit Nederland het moeilijk om het over een crisis in hun eigen land te hebben: “Een meisje uit Syrië vertelde dat ze nog maar een kind was toen de oorlog uitbrak. Iedere nacht bad ze tot God of ze de volgende dag nog mocht leven. Eén keer werd haar huis geraakt door een raket, het is te moeilijk voor haar om daar over te praten. Weer een andere jongere vertelde hoe hun huis verwoest werd door de aardbeving in Syrië. Twee maanden hebben ze in hun auto geslapen. Dan komt onze huizencrisis ineens in een wat ander licht te staan. Covid werd niet eens als een crisis gezien in Syrië, de bombardementen en zoektocht naar eten en drinken hadden grotere prioriteit.”

"Wanneer we horen van het lijden van christenen in het Midden-Oosten, weten we vaak niet hoe we kunnen helpen. Maar we kunnen wel verbonden met hen zijn in Christus en samen een gemeenschap vormen."

Vertrouwen op God

“De crisissen stapelen zich op in het Midden-Oosten en voor jongeren is er weinig toekomstperspectief. Het is erg moeilijk om een baan te vinden waar je mee rond kunt komen. Toch horen we ook bemoedigende verhalen. Jongeren delen met ons hoe zij in dit alles God zoeken. Een van hen vertelde hoe ze werd geraakt door een tekst uit Jeremia. Daaruit begreep ze dat God haar wil gebruiken in Syrië. Ze studeert nu theologie in Libanon. Haar familie pusht haar om toch vooral te emigreren, maar ze gelooft dat God een plan heeft voor haar leven in Syrië en daar vertrouwt ze op!

Ook vertelde een jongere over de medische hulp die zijn kerk in Syrië biedt voor mensen die dat niet kunnen betalen. Deze hulp heeft een positieve impact op de omgeving en brengt meer mensen in de kerk. Mooi om zo iets te horen over het project waar wij als Nederlandse groep geld voor ingezameld hebben.”

De Nederlandse deelnemers van conferentie ACO:
v.l.n.r. - Gersom, Hidde, Esther (GZB) en Lotte.

Jezus is onze Hoop

Een mooi moment halverwege de conferentie is de dienst op zondag over Handelingen 2. Het is bijzonder om in zoveel talen samen te komen en God te prijzen. In de preek gaat het erover hoe christenen er voor elkaar kunnen zijn: “Wanneer we horen van het lijden van christenen in het Midden-Oosten, weten we vaak niet hoe we kunnen helpen. Maar we kunnen wel verbonden met hen zijn in Christus en samen een gemeenschap vormen. Zo begon de ACO 100 jaar geleden en zo is het vandaag nog steeds. In iedere taal is Jezus de Hoop van de wereld.”

Verhalen

Headerafbeelding begraafplaats Frankrijk
Frankrijk
De kerk in Europa

Verlichting en hoop op de begraafplaats in Frankrijk

Gezinsfoto-fam-vrij-kl
Albanië
De kerk in Europa

Het zendingsavontuur van Johan en Willeke

headerafbeelding verhaal syrië waarheidsvriend
Syrië
De kerk in het Midden-Oosten

Kerken in Syrië vragen om gebed

Headerafbeelding verhaal Filipijnen
Filipijnen
De kerk in Azië

Kost het je wat?

20241118 - Zending in de zomer (2)
Tsjechië
De kerk in Europa

Zending in de zomer

Verhaal-jezus-liefde
Colombia
De kerk in Latijns-Amerika

Jezus liefde

Le-vigan
Frankrijk
De kerk in Europa

In Le Vigan groeit het diaconaal besef

20241028 - Retreat NP (6)
Tsjechië
De kerk in Europa

Zending in de toekomst

Harriëtte Smit Frankrijk Anijs van Flavigny blikjes
Frankrijk
De kerk in Europa

Anijs van Flavigny: een zoet snoepje met een rijke geschiedenis