Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

Geert en Florien Lustig

In Le Vigan groeit het diaconaal besef

Le-vigan

De kleine Église Réformée Évangélique in het Zuid-Franse Le Vigan heeft een grote droom: dienstbaarder zijn aan de hele stad. “Het besef dat we er moeten zijn voor de ander is gegroeid,” vertelt pasteur Serge Regruto. Het SAS-gebouw, dat momenteel wordt gerenoveerd, speelt hierbij een cruciale rol.

Missionaire ondersteuning

In 2020 zijn ds. Geert Lustig en zijn vrouw Florien door de GZB, in samenwerking met de IZB, naar Zuid-Frankrijk uitgezonden op verzoek van de UNEPREF, het grootste gereformeerde kerkgenootschap in Frankrijk. Hun doel: missionaire ondersteuning bieden aan kleine, kwetsbare gemeenten in de regio. De kerk in Le Vigan is een van deze gemeenten.

Voor dit project is het Focusmateriaal van de IZB als uitgangspunt genomen, vertaald naar het Frans en aangepast aan de lokale context. Ds. Lustig merkt dat Focus veel impact heeft. “Er ontstaat meer openheid in de gemeenten, vooral door de vragen waar na de preek over wordt doorgepraat. In Frankrijk is het niet gebruikelijk om te bespreken wat het geloof persoonlijk voor je betekent. Bovendien groeit het missionaire en diaconale besef, wat eerder ontbrak.”

In de gemeente van Ganges, een half uur rijden van Le Vigan, heeft dit traject bijvoorbeeld geleid tot open kerkdeuren op marktdagen. De markt vindt plaats direct voor de kerk. Binnen staan een boekentafel met gratis Bijbels en zijn gemeenteleden aanwezig om bezoekers te ontvangen. “Tijdens een Focusdienst vroegen we ons af wat mensen in Ganges van de kerk weten. Het antwoord was: vrijwel niets, omdat het gebouw buiten de zondagse diensten altijd gesloten was,” legt ds. Lustig uit.

‘Het is mooi om na een Focusdienst na te praten over het thema. Dat heeft ervoor gezorgd dat er meer openheid naar elkaar ontstaat. Die was er eerder niet.’

Verdieping

Ook in Le Vigan heeft het Focustraject dingen in beweging gebracht. Kerkenraadslid Jacqueline: ‘Ik luisterde altijd wel naar de preek, maar ik deed er verder niet zo veel mee. De vragen die in zo’n themadienst gesteld worden helpen mij om verder na te denken over wat er gezegd is. Dat geeft verdieping.’ Gemeentelid Angelique herkent dat. ‘Het is mooi om na een Focusdienst na te praten over het thema. Dat heeft ervoor gezorgd dat er meer openheid naar elkaar ontstaat. Die was er eerder niet.’ Gemeentelid Shakir: ‘Focus helpt me om na te denken over wat het geloof in het dagelijks leven betekent.’  Jacqueline: ‘Het is niet goed om als gemeentelid alleen te ontvangen. Je moet ook bereid zijn om te geven, om gezonden te worden.’

Die veranderde, meer open houding heeft ertoe geleid dat de kleine gemeente de afgelopen jaren is gegroeid. Een paar jaar geleden waren er op zondagmorgen soms nog geen tien kerkgangers, inmiddels is dat aantal ruim verdubbeld.

Het begint met dienen

Pasteur Serge Regruto ziet dat het Focustraject de gemeente heeft geholpen meer oog te krijgen voor de stad. In Le Vigan zijn werkloosheid en sociale problemen, zoals drankmisbruik, wijdverbreid. “Het besef dat we er moeten zijn voor de ander is versterkt. In gesprekken zoeken we naar manieren om daar concreet invulling aan te geven.”

In 2021 ontwikkelde de gemeente een visie om dienstbaar te zijn aan de stad. Evangeliseren op straat is in Frankrijk lastig vanwege de strikte scheiding tussen kerk en staat. Daarom kocht de gemeente een pand in het centrum, vlak bij de markthal. Het gebouw, SAS genaamd, staat voor Servir (dienen), Accueillir (verwelkomen) en Semer (zaaien). “Het begint met dienen,” zegt pasteur Serge. Het pand wordt een biblio-café waar mensen koffie kunnen drinken en boeken kunnen kopen. Het moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden voor christenen en niet-christenen. “We willen er zijn voor onze naasten. Door onze aanwezigheid zullen mensen Jezus ontmoeten. Daar ben ik van overtuigd.”

V.l.n.r. Shakir, Jacqueline, Violet, Angelique en Serge

Samen bouwen

In september en oktober 2024 reisden 70 tot 80 Nederlandse vrijwilligers naar Le Vigan om het SAS-gebouw en de grote pastorie te renoveren. De benedenverdieping van de pastorie wordt gebruikt als ontmoetingsruimte, terwijl de bovenverdiepingen na renovatie beschikbaar worden gesteld voor mensen die de gemeente willen helpen met haar missionaire en diaconale visie.

Kerkenraadslid Violet is geraakt door de hulp van zoveel vrijwilligers. “We hadden nooit verwacht dat zoveel mensen bij ons plan betrokken zouden raken. Het is een grote bemoediging.” Jacqueline vult aan: “Al die hulp bevestigt dat we op de goede weg zitten. Ik geloof dat God deze mensen naar ons heeft gestuurd.”

Pasteur Serge hoopt dat de banden met de Nederlandse kerken blijven bestaan. “Misschien kunnen we gebedspunten met elkaar delen. Wij zijn maar met weinig mensen. Ik zou de Nederlandse kerk ook willen vragen: als er mensen zijn die ons willen helpen om onze visie te realiseren, stuur ze dan. Na de renovatie hebben we mensen nodig die ons op andere manieren ondersteunen.”

Wees open

Er ook een boodschap voor de kerk in Nederland. ‘De stad Le Vigan is niet groot, maar toch zijn we een echte stadsgemeente, met mensen van allerlei nationaliteiten en achtergronden, ook uit de marge van de samenleving’, zegt Shakir, zelf afkomstig uit Macedonië. ‘Ik denk dat die diversiteit iets laat zien van het lichaam van Christus. Daarom zou ik tegen de kerk in Nederland willen zeggen: wees ook open, naar mensen van andere nationaliteiten of andere sociale achtergronden.’

Geschreven door:
Geertje Bikker Oudewater
freelance -journalist

Over Geert en Florien Lustig

Wij zijn Geert en Florien Lustig en wonen sinds januari 2020 samen met onze dochter Marleen in Frankrijk. We ervaren het als een voorrecht om een aantal jaar van ons leven hier te werken en dienstbaar te zijn.

Lees meer over Geert en Florien

Verhalen

20241028 - Retreat NP (6)
Tsjechië
De kerk in Europa

Zending in de toekomst

Harriëtte Smit Frankrijk Anijs van Flavigny blikjes
Frankrijk
De kerk in Europa

Anijs van Flavigny: een zoet snoepje met een rijke geschiedenis

IMG-20241006-WA0021
Duitsland
De kerk in Europa

GZB-Experience Duitsland | 3 - Voetbal als zendingsmiddel

IMG20241005090410
Duitsland
De kerk in Europa

GZB-Experience Duitsland | 2 - Evangeliseren in areligieus Rostock

Bijbelstudie Malawi 2
Nederland

De zin van zending

Namibië Daniëlle Oudshoorn verhaal sloppenwijk
Namibië
De kerk in Afrika

Redding, genezing en bevrijding

Libanon-5
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Libanon lijdt

IMG-20241004-WA0012
Duitsland
De kerk in Europa

GZB-Experience Duitsland | 1

Libanon Sabra quarter Beirut - verkleind
Libanon
De kerk in het Midden-Oosten

Update situatie Libanon en onze uitgezonden werkers