De zin van zending
Al eeuwenlang reizen zendelingen de wereld over om het goede nieuws van het Evangelie te brengen. Ook de GZB is bijna 125 jaar actief op het zendingsveld. Ondertussen komt de vraag op verschillende manieren weer terug: heeft deze beweging van zending (nog) zin?
Klaas Harink, voormalig directeur bij Verre Naasten, wakkerde de discussie in de media opnieuw aan. Onder zijn leiding verdwenen de laatste zendelingen binnen zijn organisatie. ‘En daar zijn we trots op’, zegt Harink in zijn afscheidsinterview in het Nederlands Dagblad van 18 juni. Uiteraard heeft hij meer zinnige dingen over zending gezegd dan alleen deze uitspraak. Toch was juist deze uitspraak voor de GZB een bevestiging. We zijn namelijk bezig met een bijzonder project: een documentaire over zending. Deze documentaire wordt begin 2025 uitgezonden bij de KRO-NCRV op NPO 2. (Zie de eventpagina Zin van Zending)
Uitdaging
Wat is de zin van zending? Met die vraag liep Casper van Dorp, theoloog en programmamaker, ook al een tijd rond. Hij klopte aan bij de GZB om daarover samen een documentaire te maken. ‘Ik ben opgegroeid in de hervormd-gereformeerde traditie en de GZB is voor mij de enige kerkelijke organisatie die zo expliciet en overtuigend vormgeeft aan zending. Dat vind ik interessant, maar ook spannend.’ Vanuit zijn eigen ervaring in Sri Lanka weet hij hoe kwetsbaar zending kan zijn. En hoe je als zendingswerker met alle goede bedoelingen onbewust veel fouten kunt maken.
Als GZB hebben we deze uitdaging aangenomen met de hoop dat we door deze investering een breed gesprek over de zin van zending kunnen voeren. In de documentaire volgen we Thomas en Cobi Roest, die met hun kinderen naar Thailand zijn vertrokken. Wat beweegt hen? We krijgen een inkijkje in zending om de hoek. Hoe zijn Gerrit en Jorine van Dijk present in een Oost-Duitse achterstandswijk waar het bestaan van God nauwelijks geloofd wordt. Daarnaast willen we ook eerlijk kijken naar ons verleden. Hebben we in die 125 jaar vanuit gezonde verhoudingen ‘zending bedreven’?
Onlangs zei een jongere nog tegen me: ‘Het werk van de GZB voelt voor mij soms als een soort luxe. Zit de wereld nog wel op onze inspanningen te wachten? Moeten we juist niet meer investeren in ons eigen land?’
Spannend is het wel, maar we willen deze vragen niet uit de weg gaan. Ze worden aan ons gesteld. Niet in de laatste plaats door jongere generaties. Onlangs zei iemand uit die leeftijdsgroep nog tegen me: ‘Het werk van de GZB voelt voor mij soms als een soort luxe. Zit de wereld nog wel op onze inspanningen te wachten? Moeten we juist niet meer investeren in ons eigen land?’
De vragen en reacties onderstrepen dat we te maken hebben met een veranderd missionair speelveld, maar God heeft Zijn plan van redding en verlossing voor deze wereld niet ingetrokken. Als GZB denken we enerzijds dus na over zending in deze tijd en tegelijk blijven we ons erover verwonderen dat God mensen roept en inschakelt om deze wereld aan Hem te verbinden.
Wat is de zin van zending? Tijdens een van de premièreavonden in november laten we daar iets van zien. Denk er zelf ook over na. We hebben elkaar nodig om het gesprek op een zinvolle manier voort te zetten.
Dit artikel is geschreven door Diane Palm en op 10 oktober 2024 gepubliceerd in de Waarheidsvriend.