Kees en Esther van der Knijff
Getuigenis van Yasser en Media uit Libanon
Tien jaar geleden vluchtten Yasser en Media samen met hun vier kinderen vanuit Syrië naar Libanon. Als ze daar voor het eerst van hun leven een kerstfeestviering bijwonen, laat de boodschap van het Evangelie hen niet meer los. Ze komen tot geloof en laten zich dopen. Met steun van de GZB studeert Yasser nu theologie aan de opleiding waar ook zendingswerker Kees van der Knijff docent is.
Yasser en Media komen uit een gelovige moslimfamilie. Yasser heeft van jongs af aan veel kennis van de koran. Als ze in 2014 tot geloof komen, weten ze bijna niets van de Bijbel en het christelijk geloof. Gretig grijpen ze elke mogelijkheid aan om meer te weten te komen. Ook zijn ze vanaf het begin actief in de gemeente waar ze zich bij aansluiten. Dankzij steun van de GZB krijgt Yasser de mogelijkheid om een voltijd studie theologie te volgen. Met zijn moslimachtergrond was dat in een ander land niet mogelijk geweest. Hij zit nu in zijn laatste jaar. “Theologie studeren was een unieke kans voor me. Het leert me om nieuwe gelovigen beter op weg te helpen na hun bekering. Om duidelijk uit te leggen wat de basis van het christelijk geloof is, stap voor stap. Ik wil niets liever dan het Evangelie uitleggen, ook aan hen.”
"Theologie studeren was een unieke kans voor me. Het leert me om nieuwe gelovigen beter op weg te helpen na hun bekering."
Hoe zijn Yasser en Media tot geloof gekomen?
Als Yasser en Media net in Libanon wonen, laat een vriend hen kennismaken met Amad, een dominee. Deze vriendelijke man zet hen aan het denken, maar de stap om een keer zijn kerk te bezoeken is groot. Media draagt een hoofddoek: wat zullen de mensen daar wel niet van vinden? Ze is vast de enige. Bovendien: wat doen moslims in de kerk? Ze besluiten met Kerst toch op zijn uitnodiging in te gaan. Het is een feestelijk gebeuren; hun kinderen vinden het geweldig. Ook blijken er nog veel meer vrouwen een hoofddoek te dragen. De Jezusfilm wordt vertoond. “Ik was zo geraakt door de Jezusfilm. Ik kon niet bevatten dat een Almachtige God zich zo zou laten vernederen en pijnigen omwille van mij.”
Die avond krijgt Media een visioen. Midden in de nacht wordt ze wakker en ziet een man met een stralend gezicht. De man zegt drie keer tegen haar dat wie vooruitgaat, niet meer teruggaat. Yasser schenkt er geen aandacht aan en zegt tegen Media dat ze moet gaan slapen. De volgende nacht krijgt Media weer een visioen. Dit keer ziet ze de aardbol. Als de aardbol vooruit draait geeft het licht, draait het achteruit dan blijft het donker. Ze linkt het gelijk aan haar visioen van de nacht ervoor. Yasser zegt dat het vast iets met de kerk te maken heeft. De visioenen blijven in haar hoofd rondspoken.
Niet veel later wordt ook Yasser bevestigd in zijn geloof in God. In de auto bidt hij: “Ik ben zo in de war, ik weet niet meer wie U bent. Wilt u mij wijsheid geven en Uzelf aan mij openbaren.” Op de radio wordt de koran geciteerd. Een vers spreekt over Jezus. Dat Jezus dood is en naar de hemel is verheven. Een ander vers gaat erover over dat alle gelovigen naar de hemel gaan. Voor Yasser een duidelijke bevestiging van God. Dan gebeurt er nog iets bijzonders: Yasser moet een vriend ergens naartoe rijden om een simkaart voor zijn vrouw te kopen. Hij besluit er ook één voor Media te kopen. Als een verrassing. Bij thuiskomst barst Media in tranen uit. Zij had God gevraagd of Hij zich wilde openbaren door Yasser iets kleins voor haar te laten meenemen.
"Ik was zo geraakt door de Jezusfilm. Ik kon niet bevatten dat een Almachtige God zich zo zou laten vernederen en pijnigen omwille van mij.”
Nieuwe gemeente
Ongeveer een jaar geleden krijgt Yasser het op zijn hart om een gemeente te beginnen voor kinderen met een beperking. Er zijn veel hulpcentra, maar geen kerk speciaal gericht op families en kinderen die speciale behoeften hebben. Hun eigen voorganger ziet het niet zitten vanwege tekort aan capaciteit. Yasser zet echter door en vindt een andere gemeente die zijn idee omarmt. Ze kopen een leegstaand gebouw in de bergen waar weinig andere gemeenten zijn. Samen met zijn vrouw knapt hij alles op. “We hebben alles zelf gedaan. Via YouTubefilmpjes leerden we hoe we elektriciteit moesten aanleggen.”
Als de kerk klaar is, nodigen ze kinderen en hun gezinnen uit. Niet alleen voor de kerk, maar ook voor seminars over onderwerpen zoals: hoe kun je pesten voorkomen? De gemeente groeit razendsnel. In slechts drie maanden tijd komen er nu regelmatig 168 naar de kerk. Velen van hen hebben een moslimachtergrond. Het helpt dat zij zich kunnen identificeren met Yasser en Media.
Achtergrondinfo
Voor de kerk in het Midden-Oosten is Libanon een belangrijk land. Ten opzichte van buurlanden is er relatief veel vrijheid. Daarom kunnen juist hier studenten vanuit de hele Arabische wereld opgeleid worden om in hun eigen - vaak gesloten - thuisland te dienen. Aan de theologische opleiding waar ook Yasser studeert, heeft meer dan de helft van de studenten een niet-christelijke achtergrond, een deel van hen is evenals Yasser als vluchteling in Libanon tot geloof gekomen. Er zijn studenten uit onder andere Syrië, Irak, Egypte, Soedan en diverse Noord-Afrikaanse landen.