Sluiten

Druk op enter om te zoeken, ESC om te sluiten.

BannerLeeg-verkleind

De Zin van Zending

Bekijk de documentaire
Op uitnodiging van de KRO-NCRV maakt de GZB met Nachtzon Media een documentaire over de zin van de zending. Dit spannende tweeluik is op 4 en 11 januari uitgezonden op NPO-2. 

De aflevering van 4 januari terugkijken via NPO Start.

De aflevering van 11 januari terugkijken via NPO Start.


Trailer documentaire

Trailerfoto klein YT
Ben jij aangesproken door de documentaire?
Ga in gesprek met elkaar en gebruik inspirerend materiaal
Praat met ons over roeping
Lees de interviews met de hoofdrolspelers

De documentaire bestaat uit twee afleveringen

Aflevering 1: “Als je invloed kunt hebben op een paar mensenlevens, is dat het waard”

In de eerste aflevering bezoeken we Cobi en Thomas, die sinds 2019 met hun twee zoontjes in Thailand wonen. Op kleinschalige wijze ondersteunen ze lokale christenen, gebaseerd op persoonlijke contacten en relaties die ze in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Hoe kijken zij zelf naar hun werk? Heeft het zin dat zij huis en haard hebben verlaten om christenen in Thailand te helpen? Ook reizen we met GZB-directeur Martijn van den Boogaart naar Kenia. Hier is de GZB sinds de jaren '60 actief, niet altijd zonder kritiek van de Keniaanse kerk. Onlangs hebben de Keniaanse kerk en de GZB opnieuw contact gezocht om de fouten die zijn gemaakt in deze periode te onderzoeken en te erkennen.

Aflevering 1

18 Thomas en Cobi-klein

Aflevering 2: “Een gesprek over wat religie überhaupt is, is eigenlijk al nieuw”

In de tweede aflevering volgen we de Zimbabwaanse dominee Benjamin Chikuku, die op uitnodiging van de GZB op bezoek is bij de Hervormde Gemeente in ’t Harde. Hoe ervaren de Veluwers deze buitenlandse predikant, en wat vindt dominee Chikuku van zijn bezoek? Botsen de culturen uit Zimbabwe en Nederland met elkaar, of vinden ze elkaar ook in het christelijk geloof? Tot slot volgen we in deze aflevering Gerrit en Jorine, die uitgezonden zijn als zendingswerkers naar Oost-Duitsland. In het meest geseculariseerde deel van Noord-Europa willen zij op een laagdrempelige manier laten zien wat geloof inhoudt. “Een gesprek over wat religie überhaupt is, is eigenlijk al nieuw”, vertelt Gerrit. Wat is voor hem de zin van zending?

Aflevering 2

ds-alfred-post-chicucu

Vijf vragen aan Thomas en Cobi Roest, Thailand

1.⁠ ⁠Hoe vonden jullie het om jezelf terug te zien?

"We herkennen onszelf helemaal in de documentaire. De opnamedagen waren ontspannen en gezellig met elkaar, en dat zie je ook terug. Natuurlijk kijken we ook kritisch naar onszelf: komt ons verhaal over zoals we het bedoelden? Maar boven alles hopen we dat de documentaire kijkers helpt om met anderen in gesprek te gaan over de zin van zending."

2.⁠ ⁠Jullie kinderen zijn ook in beeld, heb je daarover getwijfeld?

“Vooraf hebben we hierover gesproken met elkaar.  Maar zodra we besloten om mee te doen, was het voor ons helder: onze kinderen horen erbij. We zijn hier samen als gezin en zonder hen zou het plaatje niet compleet zijn.”

3.⁠ ⁠Veel kijkers waarderen de open en eerlijke manier waarop jullie een inkijkje geven in jullie leven. Hoe is het voor jullie om dit achteraf te horen?

"We vinden het mooi dat kijkers ontdekken dat zendingswerkers ook een gewoon en alledaags leven hebben. Het is onze missie om in de kleine dingen iets van de grootheid van God te laten zien. Je invloed is beperkt, het gaat om enkele mensenlevens waarvoor je van betekenis bent. Maar die mensen kunnen weer een positieve impact hebben op anderen."

4.⁠ ⁠Welk beeld hopen jullie dat kijkers meenemen als het gaat om zendingswerk?

“Dat zendingswerk voor iedereen toegankelijk is, met de gaven en talenten die jij hebt. Dit hoeft niet altijd in lijn te zijn met je huidige opleidingen en werkervaring. Daarnaast ook dat je in het zendingswerk bereid moet zijn om je eigen plannen en visie aan te passen en ondergeschikt te maken aan de context waarin je werkt. Dan kunnen er mooie dingen gebeuren.”


5.⁠ ⁠Welk advies zou je geven aan mensen die zich afvragen of ze geroepen zijn om zelf uitgezonden te worden?

“Bespreek je verlangen met God, deel het met de mensen om je heen en ga eens op de koffie bij de GZB bijvoorbeeld. Haast je niet, maak genoeg tijd vrij om jezelf voor te bereiden door bijvoorbeeld een jaar naar een interculturele bijbelschool te gaan.”

Vijf vragen aan Martijn van den Boogaart

1. Waarom vond je het belangrijk om mee te werken aan deze documentaire?

“Ik vind dat we als zendingsorganisatie steeds nieuwe manieren moeten zoeken om te laten zien, maar vooral ervaren, wat zending in deze tijd betekent. De documentaire volgt mensen in hun gewone leven. Die beelden komen echt binnen en de verschillende verhaallijnen versterken elkaar. Dat maakt veel meer indruk dan een klassieke presentatie.”

2. In de documentaire zien we je in het vliegtuig naar Kenia stappen. Wat ging daaraan vooraf?

“De reis naar Kenia was het sluitstuk van jarenlange gesprekken met de kerk in Kenia. In die gesprekken was duidelijk geworden: we moeten elkaar schuld belijden en vergeven. Ik vond het bijzonder om in Nederland en in Kenia de persoonlijke verhalen te horen die aanleiding waren voor de schuldbelijdenis. Zo kregen de woorden een gezicht.”

3. Wat vond je het meest betekenisvolle moment van die dienst waarin het ging over schuldbelijdenis en vergeving?

“Het was bijzonder om te zien hoe de woorden die we samen zorgvuldig hadden voorbereid, tot leven kwamen toen we ze hardop uitspraken. We waren allebei ontroerd. Het vragen om vergeving, die vergeving horen, het uitwisselen van het kruis en de omhelzing erna raakten me diep. Ook omdat ik besefte dat ik dit namens heel veel mensen deed van wie ik inmiddels het verhaal had gehoord.”

4. Hoe kijk je terug op de lessen uit het verleden, en hoe worden die vertaald naar de praktijk van de GZB vandaag?

“Aan elke schuldbelijdenis die we naar elkaar toe uitspraken, hebben we een belofte verbonden hoe we het beter willen doen. Bijvoorbeeld dat we kleine stappen in de samenwerking waarderen en niet alleen grootse plannen willen maken. Als we in gesprek zijn, houden we elkaar daaraan.”

5. Wat hoop je dat kijkers meenemen uit deze documentaire over de zin van zending?

“Ik geloof dat de documentaire je echt laat ervaren dat zending zin heeft en hoe dat in deze tijd anders is dan vroeger. Een samenvatting in één zin zou de documentaire natuurlijk geen recht doen. Ik hoop vooral dat de kijkers geraakt worden en daardoor verder willen praten over wat ze hebben gezien. En het zou helemaal mooi zijn als ze de link doorsturen aan anderen en met hen in gesprek gaan.”

18 Thomas en Cobi-klein
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-4538
Gerard-duitsland-klein
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-6416
harde-klein-1
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-4614
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-6414
Gerard-Jorine-duitsland-klein
19 Thomas en Cobi-klein
harde-klein-2
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-4593
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-6428
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-4585
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-4562
martijn-tiggelaar
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-6390
GZB_21112024_Alblasserdam_Mediaformaat-6420

Vijf vragen aan ds. Alfred Post Hervormde gemeente 't Harde

1. Waarom heeft u meegedaan met deze documentaire?

"De wereldkerk is een bron van inspiratie. Ik word altijd enthousiast van contacten met christenen uit andere culturen. We kunnen zoveel van elkaar leren! Toen de GZB mij vroeg of ik een predikant uit Zimbabwe wilde ontvangen, hoefde ik daar dan ook niet lang over na te denken. Dit soort ontmoetingen helpt mij scherper te zien wat de kern van het Evangelie is en waar de uitdagingen in onze eigen situatie liggen."

2. Wat waren de reacties in de gemeente op het bezoek van ds. Chikuku en de opnames?

"Onze Hervormde gemeente Elim ’t Harde kijkt met veel dankbaarheid terug op het bezoek van ds. Chikuku. Hij werd ontvangen als een broeder in het geloof. Zijn bijdrage tijdens onder andere catechisaties, de Bijbelkring voor ouderen en de kerkenraadsvergadering werd zeer gewaardeerd.

De opnames door Nachtzon Media zijn op een discrete en respectvolle manier gemaakt. We hebben veel waardering voor de zorgvuldige aanpak."

3. In de documentaire zien we dat u ds. Benjamin Chikuku helpt met het aantrekken van een toga. Waarom gebeurde dat?

“Dominee Chikuku is, net als ik, een dienaar van het Woord. Ik wilde graag de gelijkwaardigheid tussen ons beiden zichtbaar maken. Het was dus een bewuste keuze: of we dragen allebei een zwart pak, of we dragen beiden een toga. Speciaal voor deze gelegenheid heeft een emeritus predikant uit onze gemeente zijn toga uitgeleend.”

4. Wat is het belangrijkste dat u heeft geleerd van het bezoek van ds. Benjamin Chikuku?

"Twee dingen wil ik noemen. Ten eerste: verblijd je in de goedheid van God. De vreugde over het Evangelie is in de kerk van Zimbabwe en in het leven van veel christenen daar veel zichtbaarder aanwezig dan bij ons. Dominee Chikuku hield mij daarin een spiegel voor.

Ten tweede: deel het Evangelie vrijmoedig. Zijn confronterende vraag over het aantal recente bekeerlingen in onze gemeente en de stand van onze missionaire activiteiten zette mij aan het denken. Dominee Chikuku deelde een waardevol inzicht vanuit zijn ervaring met zendingswerkers in zijn land: ‘Mensen die vertrouwd zijn met hun eigen cultuur weten het beste hoe je contact maakt met mensen die het Evangelie nog niet kennen.’ Als Nederlander ben je dus bij uitstek in staat om het Evangelie te delen met andere Nederlanders."

5. Wat hoopt u dat blijft hangen als mensen de documentaire bekeken hebben?

"Ik hoop dat mensen beseffen dat zendingswerk in de 21e eeuw gebaseerd is op gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Gelovigen in andere landen brengen veel kennis en ervaring mee. Verbondenheid met de wereldkerk kan ons in het geseculariseerde Westen helpen om trouw te blijven aan onze roeping. Ik hoop ook dat mensen zendingswerk gaan of blijven steunen en dat het verlangen om het Evangelie te delen aangewakkerd wordt."

Vijf vragen aan Gerrit en Jorine van Dijk, Duitsland

1. Wat dacht je toen je gevraagd werd om mee te werken aan een documentaire over ‘De Zin van Zending’?

"Het leek ons belangrijk om mee te doen, omdat we met elkaar als christenen (moeten) ontdekken en leren hoe we missionair in de wereld kunnen staan. We willen daar graag onze bijdrage aan leveren en een documentaire is daarvoor een mooi middel!"

2. Waarom is het belangrijk dat ook zending dichtbij (binnen Europa) in beeld komt?

"Europa heeft het Evangelie hard nodig. Een bijkomend voordeel is misschien dat ons verhaal iets meer op dat van Nederland lijkt, waardoor je gemakkelijker over je eigen situatie kunt nadenken."

3. In de documentaire zien we Sonny, die eerst erg sceptisch was over jullie aanwezigheid. Ondertussen draagt ze wel een kruisje om haar nek. Wat is er met haar gebeurd?

"Ze heeft ontdekt wie Jezus is. Dat was een proces van elkaar leren kennen, deel worden van een gemeenschap en meedoen met geloofsactiviteiten, zoals Bijbellezen, bidden en zingen. Dat het ‘methodische’ verhaal. Als je een spade dieper steekt, zie je vooral dat ze meerdere ervaringen heeft opgedaan en dat de Heilige Geest aan het werk was."

4. ‘Bij ons is de koffie gratis!’ is een kenmerkende zin uit de documentaire. Wat zegt dit over de manier waarop jullie relaties opbouwen?

"Het laat zien dat we werken zonder dubbele agenda. We zijn oprecht geïnteresseerd in mensen, zonder ze iets te willen 'verkopen'. Je kunt doelgericht allerlei christelijke activiteiten organiseren, maar het gaat in de eerste plaats om relaties. Niet onze spitsvondigheden bouwen het Koninkrijk, maar de Heilige Geest."

5. Wat is na al die jaren investeren in relaties de impact van jullie werk?

"Evershagen is een fijnere plek geworden voor veel mensen. Buren kennen elkaar beter en zorgen meer voor elkaar. Er is een beetje minder eenzaamheid en hopeloosheid. Een kleine groep mensen ontdekt wie Jezus is. Een grote groep heeft meer beeld bij het christelijk geloof en leert daar nieuwe dingen over. Ook groeit er in Evershagen een generatie kinderen op voor wie God en Jezus een vaste realiteit zijn."

Downloads
Afbeelding voor kerkblad en kerkapp
Download begeleidende tekst voor kerkblad en kerkapp

Vragen?

Heb je vragen over de documentaire? Mail dan naar Diane Palm.

Diane Palm juni 2024
Diane Palm